De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Politiek enthousiast over centrumplan Hengelo, spraakmakers niet

Politiek enthousiast over centrumplan Hengelo, spraakmakers niet

HENGELO – Er gaapt in Hengelo een kloof tussen wat politici vinden van de plannen voor een vernieuwde binnenstad en hoe tal bewoners er tegenaan kijken. Waar de politici van links tot rechts tot juichens toe enthousiast zijn, daar is de spraakmakende nomenklatoera bitterlijk teleurgesteld.  Er circuleert een pamflet, dat ondertekend door bekende stedelingen, experts, ondernemers, beeldend kunstenaars en ex-wethouders. Ze vinden het resultaat van jaren praten, plannen en piekeren helemaal niks. In hun ogen zal het Marktplein na tal van bijeenkomsten en vergadercycli over actie, manifestatie en reuring niet meer zijn dan een stadstuin.

'Hengelo, toon lef'. Wat krijgen we nu, een stadstuin?  Is dat het resultaat na meer dan twintig jaar plannen en ruim twaalfhonderd ideeën voor het Marktplein in Hengelo,. Waar is de grote publiekstrekker, waar zijn de onmisbare klimaatmaatregelen. Hengelo verdient beter! Een dynamische plek in plaats van een rustoord', zo stellen de ondertekenaars, onder wie - opvallend de ex-wethouders Nijhof, Ter Ellen en Timmer van respectievelijk GroenLinks, CDA en PvdA, vele jaren de dragende partijen in de gemeenteraad, maar nu gedecimeerd en geïsoleerd.  Ze missen in de huidige plannen  de beleving en de cultuur. De huidige fracties dezer partijen zijn het daarmee blijkens hun enthousiasme oneens, net als de overige partijen in de raad.

Het gemeentebestuur is onder aanvoering van VVD-wethouder Gerrits al jaren bezig met het maken en vervolgens schrappen van plannen en huurde daarvoor dure adviseurs en bureaus in, legde ook 1,3 miljoen op tafel voor 'de voorbereiding en realisatie van de herinrichting van de openbare ruimte in het kernwinkelgebied' van de stad. Het gaat dan om de Nieuwstraat tot aan de Molenstraat, Telgen, Brinkstraat tot aan de Markt), waarbij het college van burgemeester en wethouders spreekt over 'een integraal actieplan binnenstad'. Ook de gemeenteraad lijkt in de volle breedte enthousiast, mogelijk door geregeld 'meegenomen 'te zijn in het 'co-creatie-proces-proces' met de samenleving'. Volgens de meeste raadsfracties, zo niet alle, kan het een hamerstuk zijn als het komend voorjaar in de gemeenteraad tot besluitvorming komt. 'Het marktplein is van ons allemaal. We gaan voor een geslaagde samenwerking en een prachtige invulling van het plein!'

 

Deel dit nieuws!