De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Uitdunning bos Zandstuve als vijfjaarlijkse dans voor mens en dier

Uitdunning bos Zandstuve als vijfjaarlijkse dans voor mens en dier

DEN HAM/VROOMSHOOP  - In het natuurterrein De Zandstuve, rondom het Aquapark en bezijden de Vroomshoopseweg worden de bossen binnenkort uitgedund. Er worden bomen gekapt zodat de overblijvende bomen meer ruimte krijgen om te groeien en er meer licht op de bodem kan komen. Dat is volgens Landschap Overijssel en de gemeente Twenterand goed voor de variatie aan jonge bomen, struiken en kruiden. Het gaat hier om periodiek werk, want vijf jaar geleden gebeurde hetzelfde.

De paden in het gebied kunnen tijdelijk minder goed toegankelijk zijn. Om stevige en gezonde bomen meer ruimte te geven, worden andere kleinere bomen gekapt. Soms worden ook groepen bomen weggehaald waardoor er open plekken ontstaat. Ook verdwijnen bomen die voor onveilige situaties zorgen voor bezoekers van het natuurterrein. Als een boom geschikt is als nestboom voor vogels en/of vleermuizen blijft deze sowieso staan. De bomen die gekapt gaan worden zijn momenteel gemarkeerd.

De Zandstuve omspant 140 hectare bos, aanvankelijk spontaan gegroeid op een zandverstuiving. Sinds een jaar of twintig is Landschap Overijssel bezig het gebied 'natuurlijker' te maken met een grotere soortenrijkdom, waar het naaldbos uitdunt, schiet de jonge aanplant van vooral de eik uit de grond. Met als gevolg dat het productiebos plaats maakt voor een natuurlijk en gevarieerd bos. De verscheidenheid maakt dat de Zandstuve een ideaal is voor roofvogels als buizerds en haviken.

 

 

Deel dit nieuws!