De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCCCXXV

Rederijkers zijn redelijk noch rijk, maar ze kunnen goed rederijken. Const van rhetorike. Luldebehangers lullen niet per definitie je de oren van je kop en behangen laten ze liever aan anderen over. Ach, een mens moet maar zo denken, dat wie de eieren wil eten, het kakelen van de kip op de omelet toe moet nemen, ook als die van een kippen zonder koppies zijn.

Ik kon me dezer dagen een les herinneren van een leraar die Koppies heette, maar die we Pim moesten noemen. Het waren de beginjaren zeventig en hij was als leraar Nederlands een kind van zijn tijd. Koppies had iets met rederijkers en vroeg om spreekwoorden. Ik beloofde hem er drie. Dat leverde bovenstaande alinea op, die hem amper kon bekoren.

Koppies besteedde voor een leraar Nederlands wel erg veel tijd aan de teksten van Joop den Uyl. Ik vond hem tamelijk rechts, want had meer met Lek en Spek van de PSP. Niet alles was slecht. Koppies ging met leerlingen mee naar De Tapperij, hield feesten voor leerlingen bij hem thuis aan de Meulenbeldlaan en gaf mij een tien voor een spreekbeurt over Louis Couperus.

 

 

 

 

Deel dit nieuws!