De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Dijksma, gewezen Enschedese, wordt burgemeester van Utrecht

Dijksma, gewezen Enschedese, wordt burgemeester van Utrecht

ENSCHEDE - De gemeenteraad van Utrecht heeft vanavond besloten om wethouder Dijksma van Amsterdam voor te dragen als nieuwe burgemeester. Dijksma heeft al tal van functies in de PvdA bekleed, maar was vele jaren verklonken aan Enschede. De geboren Groningse kwam als student in spé naar deze regio om aan de Universiteit Twente te studeren en bleef er wonen, ook toen ze in de Tweede Kamer werd gekozen.

Dijksma zou alleen vertrekken voor een bestuurlijke functie die een verhuizing verplichtte. Dat was het geval toen ze solliciteerde naar het burgemeesterschap van Nijmegen, waar ze op het punt van benoeming stond toen de gemeenteraad plots voor keuze twee opteerde, de Limburgse politicus Bruls, die ook in de Tweede Kamer zat, namens het CDA. Het was een teleurstelling voor Dijksma, die niettemin vrouwmoedig doorging.

Na de gemeenteraadsverkiezingen kwam weer een mooie baan voorbij, zonder dat Dijksma ernaar solliciteerde: wethouder in Amsterdam. Niettemin bleef het burgemeesterschap van een aanzienlijke stad trekken. Ze solliciteerde naar Utrecht, waar ze nu de naar Den Haag vertrokken burgemeester Van Zanen opvolgt, maar de facto ook ex-burgemeester Den Oudsten van Enschede die de afgelopen tijd in Utrecht waarnam.

Het is trouwens opvallend hoe hoog het Enschede-gehalte van bestuurlijk Utrecht is, want eerder dit jaar verruilde wethouder Eerenberg, de coming man van D66 die ook vanwege de Universiteit Twente naar Enschede toog, deze stad evenens voor Utrecht, waar hij nu wethoudert. Ook is de in Enschede geboren politica Voortman in de Domstad op het bestuurlijke pluche geroepen en zij doet dat in Utrecht namens GroenLinks.

 

Deel dit nieuws!