De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • LAS en oppositie strijden tegen huurwoningvisie college in Almelo

LAS en oppositie strijden tegen huurwoningvisie college in Almelo

ALMELO - Het verzet van de linkse oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en Leefbaar Almelo, die zich onregelmatig verenigen in hun kritiek op het beleid van het college van burgemeester en wethouders te Almelo, zullen in de begrotingsvergadering (opnieuw) verzetten tegen diverse onderdelen van het financiële meerjarenperspectief. Ze krijgen op een aantal punten deze week steun van D66 en Lijst Cete, maar dat is dan nog een minderheid, maar op tenminste één punt ook van coalitiepartij LAS.

Het gaat dan om de sociale woningbouw in Almelo, waarvan Lokaal Almelo Samen (LAS) de materiële en financiële bereikbaarheid essentieel acht voor een stad als Almelo. De overige coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie willen minder bouwen voor de sociale huur, wat onlangs al tot een debat leidde, waarbij vooral op instigatie van de VVD voor meer koopwoningen en huizen voor de  middeninkomens werd gepleit. De coalitie volgde tot nu toe  de lijn van de VVD, maar LAS wil nu toch een 'bijpunting'.

Het stoort LAS in toenemende mate dat de VVD en met name wethouder Maathuis van deze partij spreken over 'een te grote belasting in Almelo van huurders met een minimum-inkomen of uitkering', want deze inwoners zouden 'een te grote belasting voor de stad' zijn. Dat stoort LAS in hoge mate, en ook dat 'een groot aantal sociale huurwoningen een aanzuigende werking zou hebben op zorgvragers uit andere steden'. Daar neemt LAS nadrukkelijk afstand van; er moeten voldoende betaalbare huurhuizen zijn.

Politiek interessant is dat verantwoordelijk wethouder Van Rees namens LAS over Bouwen en Wonen gaat. Hij zal in de debatten over de begroting sowieso een prominente rol krijgen, want gaat ook over de geplande bezuinigingen op (sociaal)culturele voorzieningen in de stad, die niet van tafel gaan, maar wel worden afgevlakt. De positie van Van Rees is mede interessant omdat hij eigenlijk VVD'er is (statenlid Overijssel en wethouder Haaksbergen) tot hij een lokaal wethouder werd. Dat was hij in de vorige raadsperiode in de gemeente Losser, en nu alweer bijna drie jaar in Almelo, namens LAS.

 

Deel dit nieuws!