De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gerritsen hapt zand (geen pindakaas) in debat over Twente in Almelo

Gerritsen hapt zand (geen pindakaas) in debat over Twente in Almelo

ALMELO - In het dagelijks bestuur heeft burgemeester Gerritsen van Almelo een gevoelige nederlaag aan. Zelf zal hij zeggen dat hij principieel is, maar te weinig bijval krijgt. Het gaat om geld dat de veertien gemeenten aan de Regio Twente verstrekten voor concrete projecten tot nut van allen. Gerritsen vindt dat geld dat niet is benut voor de aangegeven doelen moet worden teruggestort op rekening der gemeenten. Hij kreeg er onvoldoende bijval voor, nota bene in eigen huis, want de vergadering greep plaats ten stadhuize van Almelo.

In zijn hartstochtelijke roep om de teruggave van geld kreeg Gerritsen alleen steun van wethouder Beens van Rijssen-Holten, burgemeester Raven van Hellendoorn en burgemeester Tigchelaar van Wierden. Zij zaten ook op de lijn dat niet-benutte gelden terug meten van het regiokantoor te Enschede naar de gemeenten. Het betreft geld voor de sociaal-economische structuurversterking van Twente. Het gaat om een bedrag van ruim twee miljoen. De meerderheid vindt dat het geld sowieso nodig zal zijn ten behoeve van de Agenda voor Twente.

Naar de mening van Gerritsen doet  Regio Twente 'zonder enig idee' al te gemakkelijk een greep in de reserves der gemeenten, die zelf zwaar moeten bezuinigen en/of noodzakelijke investeringen achterwege laten dan wel de gemeentelijke lasten moet verzwaren teneinde hun begrotingen rond te krijgen. In dat verband maakte de burgemeester van Almelo gewag van 'een litigieus besluit'. De meeste gemeenten hebben begrip voor de handelwijze van het regiobestuur, want geld voor gezamenlijke projecten is vroeg of laat toch weer nodig. 

De krachtigste steun voor het standpunt werd naar voren gebracht door burgemeester Nauta van Hof van Twente en de wethouders Diepemaat van Enschede en Bruggink van Hengelo, van wie de laatste ook in Almelo wethouderde. Bruggink is tevens thesaurier in het dagelijks bestuur van de Regio Twente . Hij liet zijn collegae weten dat het geld dat nu 'over' lijkt absoluut een goede bestemming krijgt. 'De plannen komen uit onze bestuurscommissie,, dus wij gaan erover.' Nauta daarop richting Gerritsen: 'Het gaat dus een potjes pindakaas.'

De burgemeester slikte zijn nederlaag, maar niet dan nadat hij zijn collega-bestuurders der Twentse gemeenten had laten weten dat Almelo de betalingen aan de Regio Twente opschort, waarop burgemeester Welman van Oldenzaal na een vergeefse bemiddelingspoging als vredestichter zijn 'teleurstelling' uitsprak 'over de stap die Almelo zet'.

 

Deel dit nieuws!