De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Meerderheid in Staten voor vier enorme windmolens NO-Twente

Meerderheid in Staten voor vier enorme windmolens NO-Twente

LOSSER – De provincie Overijssel steunt de plaatsing van vier kolossale windmolens in Noordoost Twente. Het pleidooi van Forum voor Democratie om het plan bij gebrek aan draagvlak en noodzaak af te blazen werd hedenavond door een forse meerderheid in de wind geslagen. Het plan voor windenergie in Noordoost Twente (de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen) voorziet in de bouw van achttien grote windmolens die er vóór 2030 moeten staan.

De vier giganten zullen een ashoogte krijgen van honderd meter en een wezenlijke bijdragen leveren aan de Regionale Energie Strategie in de regio Twente, die weer onderdeel is van de provinciale en daarmede de landelijke klimaatdoelstellingen. De plekken zouden nog nader moeten worden bepaald, maar gedacht wordt, zoals eerder gemeld, aan de verrijzenis van de grote bouwwerken bezijden de A1 en daarenboven in de glooiende omgeving van het Losserse kerkdorp De Lutte.

Er leven naar het oordeel van leidsman Almekinders van FvD veel bezwaren tegen de joekels van windmolens. Alleen de grondverkopers zijn volgens hem content, want de meeste andere bewoners van het Nationaal Landschap Noordoost Twente zouden tegen de komst van de windturbines zijn. De voorman van FvD noemde de argumentatie van de fracties die vóór de windmolens zijn 'zwak'. Verantwoordelijk gedeputeerde De Bree zei in de plenaire statenvergadering uitgebreid te reageren.

Almekinders stelde dat er sprake van een glijdende schaal bij het doordrukken van de plaatsing van windturbines. 'Als het in De Lutte kan, kan het overal, lukraak', aldus de in Lonneker woonachtige fractievoorzitter van FvD. Hij kreeg van CDA-chef Rutten, ook woonachtig in Noordoost Twente (in Rossum), de raad tijdens de commissievergadering van Provinciale Staten een beraad aan te vragen, zonder dat Rutten de indruk gaf dat ze haar confrater bij de besluitvorming te steunen.

 

Deel dit nieuws!