De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Kritiek oppositie in Enschede op dure woningen Centrumkwadraat

Kritiek oppositie in Enschede op dure woningen Centrumkwadraat

ENSCHEDE – De bouw van het woonblok Bruningmeijer in Enschede is formeel begonnen, want wethouder Diepemaat heeft het startsein gegeven en de belangstelling voor het complex, dat de 42 appartementen benevens een stadsvilla omvat, is behoorlijk, maar er klinkt ook kritiek op de bouwkundige omvang en de politiek-financiële keuze van het college van burgemeester en wethouders. Het complex Bruningmeijer is nog maar het begin van meer kolossen, die samen Centrumkwadraat gaan vormen. Centrumkwadraat is een ontwikkeling van de gemeente Enschede en projectontwikkelaar Carbo Property, met riante rijkssteun.
 
Bruningmeijer maakt deel uit van de beoogde grootschalige en hoogwaardige woningbouw in het Enschedese stationsgebied, maar is in elk geval voor een deel van de gemeenteraad, zo bleek vandaag, te pompeus. Kwalijk vindt een aantal gemeenteraadsfracties dat dit type bouw naar aard en schaal te groot is voor Enschede, want voor de meeste inwoners een onbereikbaar woonideaal. De kritiek is met name heftig omdat er relatief weinig wordt gebouwd in de sociale sfeer waar het merendeel der stedelingen behoefte aan zou hebben.

In de debatten over de begroting voor 2021 stonden de coalitie en de oppositie vandaag sowieso knalhard tegenover elkaar en dat zal morgen, als de debatten worden voortgezet, niet anders zijn.
 
Centrumkwadraat is op de hoek van de Deurningerstraat en de Molenstraat één van de vijf van rijkswege geëntameerde projecten om steden als Enschede meer stedelijke allure te geven, met op den duur ook meer sociale potentie en economische kwaliteit. Het woonconcept leent zich volgens het college van burgemeester en wethouders prima voor om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. De woningen zijn gasloos en nagenoeg energieneutraal. Het is één van de grootste projecten voor het woningen, bedrijven en voorzieningen van Oost-Nederland. Het naastgelegen en opnieuw ingerichte parkje zorgt ervoor dat de duurzaamheidsambities in Centrumkwadraat, zoals vergroening van de binnenstad en het gelijkmatig verdelen van regenwater. kunnen worden gerealiseerd. 

Deel dit nieuws!