De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCCCXII

Het was vandaag op de kop af 25 jaar geleden dat de eerste editie van de Roskam van de persen rolde. We hadden dranken en worsten laten aanrukken om een bibliotheek vol volk te verpozen. En er waren een paar toespraken. Ik weet niet meer van wie allemaal, in elk geval van de directeuren Hilco Vos en Jan Schilperoord van het roemruchte Boom Pers te Meppel. Snip en Snap van inkt en papier. Een oude Boom, een man van in de tachtig, was columnist, alive and kicking.

Zelf heb ik iets gezegd, mag ik aannemen, over een onafhankelijke krant voor Twente, waarbij ik Twente een stad met veel verleden en nog meer toekomst noemde en ook een stad met grote parken vol wilde dieren. Als voorzitter van een bij elkaar gefilosofeerde Raad van Toezicht sprak burgemeester Ko Wierenga van Enschede gloedvolle woorden over het belang van de vrije en bovendien pluriforme pers. Nog elke dag, en steeds meer, actueel. Kom er nog'es om.

Op de cover stond een foto van een even aanminning als zelfovertuigd en bovendien nog bloedjong lid van de Tweede Kamer, voor het CDA, de 33-jarige Ank Bijleveld. Het was de neerslag van een gesprek dat  Hans Hupkes met haar had. En dan wil ik ook nog de naam van vormgever Alex Hazelaar noemen. Hupkes werkt al jaren bij de vakbond, Hazelaar is nu, geloof ik, wadloper. Sinds januari 20016 verschijnt de Roskam niet meer in druk vanwege een dom ongelukje, maar je weet het niet voor hoe lang, zoals ik toen schreef, voor eeuwig of voor oogenblick.

 

Deel dit nieuws!