De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCCCX

Het was vandaag precies een kwart eeuw geleden dat op het Diekman-terrein te Enschede het beeld werd onthuld ter ere van de vijf boksbroers Bennie, Rudie, Willie, Henk en Frits Quentemeijer. De onthulling werd verricht door Frits, de jongste van het kwintet en de enige die in 1995 nog leefde. De broers waren van grote betekenis voor de bokssport en  - lang voor FC Twente – de hoop en trots van de geknechte textielarbeiders in Enschede. Hun grootste nog levende supporter is denkelijk Rudy Klomp, beeldend kunstenaar uit aandrift benevens zelfbenoemd pararealist ter stede.

Er valt, zeker als je Klomp met onregelmatige regelmaat spreekt, veel te zeggen over de broers Quentemeijer. Zo gaat het verhaal dat de beeldhouwer, schilder, muzikant en schrijver Armando, toen hij voor het eerst in 1946 bij Krasnapolsky te Amsterdam naar een bokswedstrijd ging kijken en de verrichtingen van Quentemeijer zag, dermate onder de indruk geraakte van de Enschedese bokser zo’n indrukdat hij dat it zijn leven lang niet vergat. Armando scheeef naderhand een boek over Nederlandse boksers, met riante ruimte voor de Quentemeijers uit Enschede.

Helaas zijn de boksende broers enigszins in de vergetelheid geraakt, zoals alles teloor gaat in zeeën van tijd en bedolven wordt onder de grauwsluiers van de helaasheid, maar mede dankzij Rudy Klomp en actieschrijver Wim Rijkeboer kon er vandaag toch worden stilgestaan 25 jaar broederlijke verbeelding van hoe Twente/Enschede de rest van de wereld alle 'hoeken' van de ring liet zien.

 

Deel dit nieuws!