De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • D66 Enschede wil duidelijkheid over vrachtverkeer Twente Airport

D66 Enschede wil duidelijkheid over vrachtverkeer Twente Airport

ENSCHEDE - De gemeente Enschede lijkt een groot probleem te krijgen als het opstijgen van vliegtuigen van Twente Airport op een wettelijk verbod stuit. Leek het 'ontmantelen' van vliegtuigen een opsteker te zijn, het dreigt een beenblok te worden als de ontmantelde Boeings niet in Enschede mogen opstijgen. De raadsfractie van D66 in Enschede is ongerust en eist klaarheid van het college van burgemeester en wethouders. Het college moet net als de directie van Airport Twente de dag van morgen afwachten, want dan dient een kort geding in Zwolle. De directie wil bereiken dat de rechtbank te Zwolle de Inspectie voor Leefomgeving en Transport dwingt haar veto van tafel te halen.

Het belang is dat de Duitse vliegmaatschappij Lufthansa drie van de zes op Twente Airport gestalde luchtschepen naar een opslag in Amerika wil laten overbrengen voor ontmanteling bij GE Aviation Materials, dat vijf van de zes op Twente geparkeerde vliegtuigen heeft gekocht. Het zou voor Twente een drama zijn als de Boeings niet mogen vertrekken omdat de luchthaven wel een landingsvergunning heeft, maar er geen toestemming voor vertrek. Naar het oordeel van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport zou het vertrek van de zware vliegtuigen een veiligheidsrisico zijn.

De raadsfractie van D66 stelt dat de huidige situatie, waarbij toestellen van Lufthansa niet van Twente mogen vertrekken, veel vragen oproept. Het college liet eerder weten dat na de landing van de eerste toestellen de Inspectie Leefomgeving en Transport de directie van Twente Airport inlichtte dat met het veiligheidscertificaat alleen wide-body-toestellen mogen landen, maar niet mogen opstijgen/vertrekken. Tegen deze achtergrond wil fractieleider Tillema weten waarom is besloten om ondanks dit signaal door te gaan met het binnenhalen van andere wide-body-toestellen en wie daar precies van wisten en of het college inzicht kan geven in de financiële consequenties van de huidige situatie op de Technology Base Twente en of er in rechte zicht is op groen licht voor vracht/vlucht-vervoer.

Deel dit nieuws!