De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raad van Almelo wil Theaterhotel betrekken in cultuurbezuiniging

Raad van Almelo wil Theaterhotel betrekken in cultuurbezuiniging

ALMELO - Bij de zoektocht naar mogelijkheden om te bezuinigen op het culturele erf van Almelo moet volgens  een aantal raadsfracties óók worden gekeken naar de jaarlijkse bijdrage van een half miljoen die de lokale overheid verstrekt aan het Theaterhotel ten behoeve van de culturele programmering. Volgens de wethouder is het Theaterhotel té belangrijk voor Almelo om aan de subsidie van een half miljoen voor het Theaterhotel te tornen. 'Dan gaat het dicht', voorspelde de schepen. Enige jaren geleden werd ook al voorgesteld de subsidie aan het Theaterhotel te verminderen, ook toen ontried het college het en was er géén meerderheid voor.

Het was PvdA-voorman De Vries die dit oude vuur nieuw leven inblies. Dat gebeurde in een debat over de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde bezuinigingen op de Bibliotheek, het Stadsmuseum, Kaliber Kunstenschool en Almelo Promotie. Volgens wethouder Van Rees van Kunst en Cultuur bewust gekeken naar professionele organisaties en niet naar zangkoren, muziekverenigingen, toneelclubs en andere amateurgezelschappen, maar bewust naar gesubsidieerde organisaties met een professionele structuur.

Naar het oordeel van de wethouder is het hem in gesprekken opgevallen hoe groot de verschillen zijn. Voor de bibliotheek had hij weinig goede woorden over, want directeur Sweep zou maar één ding willen, namelijk niks. Volgens hem heeft de bibliotheek al jaren ingeleverd en is de grens bereikt. Van Rees zei Sweep bijna gesmeekt te hebben om mee te denken, maar vergeefs. Ondertussen is de praktijk volgens de wethouder dat het aantal betalende leden van de bibliotheek in Almelo snel afneemt, terwijl het in de buurstad Hengelo sterk stijgt.

Hoe het anders kan had de wethouder naar eigen zeggen gehoord in gesprekken met Kaliber Kunstenschool, die wél meewerkt, onder meer door twee ton meer bij te dragen aan de huisvesting, mogelijk door enkele panden af te stoten of medegebruikers te zoeken. Dat geldt ook voor het Stadsmuseum, want dat slaagt er onder de huidige directeur Ivo in veel meer bezoekers te trekken en staat ook open voor een andere behuizing, bijvoorbeeld door het monumentale doch kleine Rectorshuis te verruilen voor het Havenblok.

Deel dit nieuws!