De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provincie wil 'burgerschap' in Overijssel stimuleren en faciliteren

Provincie wil 'burgerschap' in Overijssel stimuleren en faciliteren

NOTTER/ZUNA -  De provincie Overijssel gaat pogingen en initiatieven steunen om burgerschap in het gebied te bevorderen en te versterken. Dat moet plaatsgrijpen in vele geledingen van de samenleving. Een belangrijke doelstelling is vrijheid en verscheidenheid ruimte te geven binnen de stutten van ontmoeting, beschaving en beroering. Idealiter zullen groepen (zoals buurten, instituten en verenigingen) zich aan elkaar verbinden, vaak in los-vaste verbanden, maar ook in coöperaties.

De reden is dat de wereld en daarmee de samenleving verandert, ook tussen Duitsland en Flevoland.  De overheid ondervindt op alle niveaus dat verhoudingen onder druk staan en dat er nieuwe verbanden ontstaan. Als een lichtend voorbeeld noemde de Overijsselse commissaris des konings Heidema recent ettelijke keren de buurtschap Notter-Zuna vanwege initiatieven van zelfbestuur die daar ontstaan. Notter en Zuna liggen - toevallig of niet - in de grenszone tussen Twente en Salland.

De rol van de overheid, dus ook die van de provincie verandert hoe dan ook, aldus Heidema, meer faciliterend dan verordonnerend. Het is volgens het provinciebestuur nu een tijd van overgang, met vormen van zelfbestuur, maatschappelijke experimenten en beleidsautonomie op lagere niveaus, waarbij de overheid, welke dan ook, ten dienste staat van de democratische rechtstaat en sociale inbedding. De overheid geeft ruimte aan (groepen) bewoners om burgerschap krachtiger te maken. 

 

Deel dit nieuws!