De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

DCCCVI

Na arbeid snel aanschrijven, nasa, doe ik het liefst als overal de lichten doven omdat de mensen gaan slapen. Ik kijk naar de sterrenhemel (een geërfde afwijking van mijn oma van vaders kant), zo'n sterrenpalet, dat in heldere nachten veel laat zien en in versluierde nachten hoegenaamd niets, zelfs Jupiter niet, maar dan altijd nog veel te raden laat. Want wat je niet ziet kun je vermoeden.

Ik dacht vannacht aan Osiris-Rex, de ruimtesonde van de NASA, die er eerder deze week zand van de asteroïde Bennu oppikte en nu op de terugweg is, wat nog wel even kan duren, want naar ik begrijp 333.000.000 kilometer van de aarde. Dat u niet denkt dat het ook met een goederentrein zou kunnen. De bedoeling is natuurlijk meer van 'ons' zonnestelsel en heelal te weten te komen.

De sonde heeft 400 gram materiaal van Benu aan boord, maar verliest ook iets, tot nu toe zo'n zeven gram, las ik vandaag in Het Parool. Dat komt doordat de robotarm iets te krachtig in de astroïde boorde, waardoor ook stenen naar binnen werden gezogen. Pas bij terugkeer van de ruimtesonde zal blijken hoeveel 'deeltjes' op aarde komen voor nader onderzoek. Ik zit alvast op mijn plek.

 

Deel dit nieuws!