De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ten Bolscher bepleit de drie-eenheid op de Sallandse Heuvelrug

Ten Bolscher bepleit de drie-eenheid op de Sallandse Heuvelrug

NIJVERDAL/HOLTEN – De provincie Overijssel stelt een bijdrage tot maximaal een miljoen beschikbaar voor de nationale parken Sallandse Heuvelrug/Twents Reggedal tussen Nijverdal en Holten enerzijds en Weerribben/Wieden in de Kop van Overijssel anderzijds. De bedoeling van de provincie is, zo maakte gedeputeerde Ten Bolscher  in de beraadslagingen duidelijk, om naast natuurbescherming ook accent te leggen op recreatief en agrarisch grondgebruik.

Dat spoort ook met het rijksbeleid, want het departement van Landbouw, Natuur en Visserij werkt aan een meerjarig plan om de (21) nationale parken in Nederland een kwaliteitssprong te laten maken waarbij de parken groter worden en meer functies krijgen en zich verbreden van (alleen) natuur naar ook vrijetijdseconomie, educatie en leefbaarheid.

In dat verband wordt over een kwaliteitssprong gesproken. Ook zal minister zal  financieel over de brug komen voor wat tegenwoordig Nationale Parken Nieuwe Stijl worden genoemd. De bewindsvrouw eist onder meer dat elke parkorganisatie bij de aanvraag inzichtelijk maakt dat er ten minste sprake is van vijftig cofinanciering om de inspanningen de komende drie jaar mogelijk te maken. Over drie jaar is de minister voornemens om de status van Nationale Park Nieuwe Stijl toe te kennen aan Parken toe die aan de voorwaarden voldoen. De bedoeling is te zorgen voor bescherming van bedreigde natuur in combinatie met benutting en beleving van dat landschap. Ten  Bolscher, die als inwoner van Rijssen zo ongeveer aan het nationaal park woont, hamert op die drieslag: veenweidegebieden en transities van landbouw, klimaat en energie.

Deel dit nieuws!