De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Druk van de ketel in debat schadevergoeding Almelo-De Haandrik

Druk van de ketel in debat schadevergoeding Almelo-De Haandrik

DAARLERVEEN/VROOMSHOOP – Het debat over de wijze en mate van schadeloosstelling van bewoners van kapotte woningen op de boorden van het kanaal Almelo-De Haandrik bood vanmiddag eigenlijk geen nieuws, anders dan de aankondiging van de PVV dat ze volgende week in een plenaire zitting van Provinciale Staten een motie van wantrouwen zal indienen tegen  gedeputeerde Boerman. Daar ging geen der andere partijen op in, laat staan in mee. Voor de rest was het vooral een herhaling van zetten. De aard, schaal én omvang van de schadevergoeding voor de bewoners van beschadigde huizen op de boorden van het kanaal is onder druk van de Provinciale Staten de afgelopen maanden sterk verbeterd.

Er leeft onder omwonenden met schade nog wel, zo bleek hedenmiddag, veel scepsis over provinciale verplichtingen, toezeggingen en beloftes, maar de statenfracties houden  de politieke vinger aan de pols en zullen volgende week met niets anders dan een ruimhartige vergoeding over de kanaalbrug komen. Dat weet ook Boerman die zeker wil zijn dat zijn voorstel het volgende week haalt. Opnieuw bleek vanmiddag dat niet met een meetlat elke centimeter zal worde gewikt en gewogen; daarvoor is de materiële schade aan de woningen en de mentale/psychische schade bij de bewoners der aangetaste woningen te omvangrijk en te ingrijpend, zeker omdat het voor velen hunner al langer dan een jaar door-ettert.

Waar sprake is van een onomstotelijk oorzakelijk verband van de ‘wiebelende’ woningen met het verdiepen van het kanaal en het slaan van damwanden worden alle kosten van verbouw of herbouw plus andere schade vergoed en dat geldt via een zogeheten ‘onverplichte vergoeding’ ook voor zaken die wat meer diffuus zijn, zoals de oorzaak van verzakking en vergruizing en de afstand van de woning tot het kanaal.

 

 

Deel dit nieuws!