De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Eeuw na bouw monumentale status Landgoed de Keizer te Boekelo

Eeuw na bouw monumentale status Landgoed de Keizer te Boekelo

BOEKELO/ENSCHEDE - De gemeente Enschede wil Landgoed de Keizer te Boekelo, dat bijna een eeuw geleden, namelijk in 1923, in opdracht van textielondernemer H.J. Van Heek, in beginsel als gemeentelijk monument aanmerken.  Er is voorshands een zogenoemde 'voorbescherming' op het landgoed gelegd.

Het college van burgemeester en wethouders noemt het pand en de omliggende tuin monumentwaardig. Tegelijkertijd wil de gemeente laten onderzoeken of het interieur eveneens monumentwaardig is, in het bijzonder losse meubelstukken, die integraal onderdeel uitmaken van het oorspronkelijke ontwerp.

Het landgoed geldt als een voorbeeld van fabrikantenvilla met tuin in de Engelse Landschapsstijl als kenmerkend voor de  industrialisatie- en textielgeschiedenis van Enschede. De villa verrees naar een ontwerp van architect E.F. Kuipers (1871-1954) die daarvoor op verzoek van de opdrachtgever inspiratie opdeed in Engeland. De omringende tuin in Engelse Landschapsstijl is ontworpen door Hendrik Copijn (1842-1923) uit Groenekan en vormt een eenheid met de villa. In de tuin is ook een Japanse hof, aangelegd door H.J. van Heek na 's mans wereldreis naar China en Japan, dit jaar een eeuw geleden.

 

 

 

 

Deel dit nieuws!