De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Nijverdal met 'flaneerallee' Grotestraat kandidaat Europese prijs

Nijverdal met 'flaneerallee' Grotestraat kandidaat Europese prijs

NIJVERDAL - De vernieuwde Grotestraat in Nijverdal is namens Nederland genomineerd voor de Green Cities Award, een internationale (Europese) prijs. Het project is geselecteerd omdat het een voorbeeld heet te zijn van hoe de steden er in de toekomst kunnen uitzien na aanpassingen vanwege verstedelijking en klimaatverandering. Ook de gemeente Hengelo was in beeld namens Nederland, maar moest het dus, net als Almere, afleggen tegen het Nijverdal van Naatje.

Door specifiek gebruik te maken van de groene ruimte geeft Grotestraat in Nijverdal, na de aanleg van een nieuwe weg ten noorden van het dorp als snelverbinding tussen Enschede en Zwolle, een metamorfose ondergaan. Onder de bezielende leiding van de naar Deventer vertrokken wethouder Walder kreeg dat de afgelopen jaren gestalte. De voormalige Grotstraat is nu in de beste Nijverdalse traditie weer een flaneerallee met veel groen, veel water en zwerfgesteente.

Voor de internationale prijsvraag waren diverse Nederlandse projecten aangedragen. Uiteindelijk is de keuze dus op Nijverdal gevallen: 'Meest inspirerend, met een originele, context gevoelige toepassing waarin beplanting, passieve waterzuivering, en sociale interactie subtiel en bijzonder ontworpen bij elkaar komen.' De herinrichting is uitgevoerd door OKRA Landschapsarchitecten. Er zijn zes Europese projecten genomineerd. De winnaar wordt 2 december bekendgemaakt.

 

 

Deel dit nieuws!