De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raadsvreugde bij aankoop erfgoed Twentsche Stoomblekerij Goor

Raadsvreugde bij aankoop erfgoed Twentsche Stoomblekerij Goor

GOOR - Met een hamerslag van burgemeester Nauta werd hedenavond de aankoop van de voormalige Twentsche Stoomblekerij in Goor door de gemeente Hof van Twente bezegeld. Na de aankoop krijgt de gemeente de regie in handen om dit gebied om te vormen voor een aantal onderscheiden functies als wonen, werken en recreƫren. De bedoeling is op de TSB-gronden, die bij elkaar veertien hectare omspannen, ruimte te bieden voor uiteenlopende prioriteiten, waarbij wethouder Meulenkamp spreekt over uiteenlopende functies als woningbouw, klimaatadaptatie en biodiversiteit. De gemeenteraad legt er zes miljoen voor op tafel.

De karakteristieke bouwhistorische panden zullen worden ingepast, want de Twentse textielindustrie zorgde, op instigatie van Thomas Ainsworth, vanaf 1838 in Goor voor markante gebouwen die nu nog architectonisch interessant zijn (kolossale weefhallen en markante booghallen die iets zeggen over de (textiel)industrie in het (rode) Haagje op de boorden van de Regge. De gemeente koopt achttien hectare van de aannemerscombinatie van Droste/Oude Wolbers. Er zijn onder meer 140 woningen voorzien, maar er kan meer, onder andere in de sfeer van parken, tuinen gekoppeld aan cultureel-maatschappelijke functies.

De  kansen die de mix biedt maakt volgens Meulenkamp de aankoop van het gebied meer dan de moeite waard. 'Ik ben blij dat de raad de kansen ziet en dit plan omarmt. Hier mogen we trots op zijn.' Hij gewaagt in dat verband van historisch erfgoed in een woonwijk van de toekomst. De gemeente Hof van Twente wil inwoners actief naar eigen zeggen betrekken bij de ontwikkeling van het gebied. De aankoop van het TSB-terrein is voor de langere termijn. De gemeente wil er namelijk de tijd voor nemen, onder het kennelijke motto dat eeuwig voor ogenblik gaat. En toen zei Nauta dat ze er een kop op zou geven, wat ze prompt deed.

 

Deel dit nieuws!