De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCCLXIII

In de necrologie las ik over Diana Rigg dat ze 82 is geworden. Dat is toch een klein wonder als je bedenkt welke gevaren ze heeft doorstaan naast Patrick McNee enGeorge Lazenby. Mij staat het allemaal nog helder voor de geest, vooral haar rol in De Wrekers, waarin ze als de onverschrokken Emma Peel de beschermengel en denkelijk de muze was van haar collega John Steed. Ik heb met James Bond veel minder, maar toch van van hem genoten toen Rigg aan zijn zijde streed.

Rigg zou later nog in Game of Thrones spelen, maar toen was ik haar min of meer uit het oog verloren. Ik herinner me vooral de vrouw die mijn sluimerende jongenshart sneller deed kloppen als De Wrekers op de zwartwit-televisie kwamen. Ze was, ben ik met necrologieschrijver Mark Moorman van Het Parool eens, een elegant-sportieve vrouw met een superieur spottend lachje en een voorliefde voor champagne. Ze was de enige Bondgirl die hem huwde, en dus overleed haar personage.

Emma Peel had ongekende vechttechnieken en droeg een kattentenue, maar net als ik raakte ook Rigg op den duur Peel kwijt, want ze distantieerde ze zich van het personage om te gaan doen waartoe ze als actrice was opgeleid: klassiek toneel. Ze glorieerde bij de Royal Academy of Dramatic Art en speelde rollen in stukken van Shakespeare, zeg maar de James Bond van de zes- en zeventiende eeuw. En ik kwam in de levensfase om waarin jongens zich James Bond wanen.

Deel dit nieuws!