De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Schadevergoeding voor 350 bewoners kanaal Almelo-De Haandrik

Schadevergoeding voor 350 bewoners kanaal Almelo-De Haandrik

DAARLERVEEN/VROOMSHOOP - De provincie Overijssel gaat de schade  vergoeden aan de eigenaren van alle huizen op de boorden van het kanaal Almelo-De Haandrik als onomstotelijk vast is komen te staan dat de oorzaak van de malheur gelegen is in de werkzaamheden aan het kanaal. Er is daarvoor veertig miljoen euro aan provinciaal geld beschikbaar.

Dat heeft gedeputeerde Boerman van de provincie Overijssel vandaag in commissieverband laten weten. Hij stipuleerde ook dat het in elk geval gaat om 350 woningen op de kanaaloevers (het CDA-statenlid Van Moorsel had het trouwens consequent over 366 huizen) waar een oorzakelijk verband is vastgesteld tussen verzakking van en scheurvorming in huizen enerzijds en de kanaalwerkzaamheden anderzijds, maar ook voor de grond in een cirkel van vijftig meter om de huizen heen.

Over de woningen met schade die niet aantoonbaar te schaften heeft met de verdieping van het kanaal  en het slaan van nieuwe damwanden hield de gedeputeerde vast aan de mogelijkheid van een lening voor bewoners. Dit verbaasde een aantal statenleden, die in de veronderstelling bleken te verkeren dat er alleen kosten zouden worden vergoed en geen leningen zouden worden verstrekt.

Op dit punt haalde Boerman het onderzoek van de ingehuurde professor/expert Scheltema aan, die vaststelde dat een 'ruimhartige regeling' wel kan, maar dat de provincie 'heel precies' moet aangeven wie wel en wie niet, omdat er anders een precedent ontstaat. Het statenlid Hof van de ChristenUnie (een partijgenoot van Boerman) stelde in dat verband dat mutatis mutandis geen enkele vergoeding beschikbaar is als er geen aantoonbare relatie kan worden gelegd tussen de werkzaamheden aan het kanaal en de schade aan woningen op de wegen bezijden de vaarweg.

 

Deel dit nieuws!