De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCCXLVI

Als alles toekomstbestendig is, stinken we allemaal in dezelfde leugen. Alles is toekomstbestendig. Vooral politici hebben er de mond van vol. Duizenden hectares natuur- en cultuurgrond wordt verrotzooid als offerande op de altaren van de vooruitgang. Over pakweg vijtig jaar is al dat glas het huidige gas. Wat welzijn en (vooral) welvaart moet brengen, zal het land verdorren en verdrogen. De zon zal branden op de velden en alles zal verdorren. Glas-jers to glas-jers.

Wat toekomstbestendig wordt genoemd is meestentijds een argument van politici om iets door te drukken. Raden, staten en kamers noemen elk waanidee uit elke hobbykamer toekomstbestendig. En als het doorgaat waar in debatten in de konkelkamers over is gedisseld en gemonkeld, dan heeft de democratie huns bedunkens gezegevierd. Dat heet dan geen besluit, want wordt omfloerst de 'opbrengst' van de vergadering genoemd. Of de kosten tegen de opbrengst opwegen...

En toch ben ik ben een aanhanger van de democratie omdat ik niet weet wat het alternatief is. Om die reden zal ik waar mogelijk ter stembus gaan, in de wetenschap dat je ook kunt stemmen door het stembiljet onbeschreven in de gleuf van de stembiljettencontainer kunt duwen. Dat lijkt me een hele duidelijke keuze: koester het stemrecht door te stemmen en zoek een nieuwe toekomst die bestendig zal zijn. Waar de natuur en de cultuur zullen de politiek redden. Mag je hopen.

 

Deel dit nieuws!