De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Winkelhart in Vroomshoop peuleschil, in Vriezenveen megaklus

Winkelhart in Vroomshoop peuleschil, in Vriezenveen megaklus

VROOMSHOOP/VRIEZENVEEN - Het lijkt in kannen en kruiken dat de ondernemers van de Linderflier in Vroomshoop verkassen naar de Julianastraat. Dat heeft wethouder Paters met zoveel woorden aangegeven. Zijn collega Koster staat in Vriezenveen voor een veel moeilijker opgave, om tot een sfeervol winkelplein te komen. Zelden werd het verschil  in economische cultuur tussen deze beide dorpen van de gemeente Twenterand zo helder.

Gezegd moet wel worden dat de situatie in Vroomshoop eenvoudiger is, want tamelijk overzichtelijk. Om te beginnen zijn de winkels van de Linderflier in handen van één eigenaar, te weten het onroerend goed-bedrijf Helanco uit Hoogeveen, dat bovendien heeft aangegeven  actief mee te werken. Bovendien volgen de meeste kleinere ondernemers als de grootste aangeeft te willen verhuizen naar de voormalige Kennedyschool. Er is volgens kernwethouder Paters nog wel een probleem op te lossen, want de bewoners van de Julianastraat staan niet te juichen bij de komst van winkels, onder mee doordat ze meer verkeersbewegingen en parkeeroverlast vrezen, maar volgens de schepen valt daar te gelegener tijd wel een mouw te passen.

Het probleem in Vriezenveen ligt dieper en de klus van kernwethouder Koster van Vjenne is daarom een stuk lastiger. Om te beginnen ontbeert Vriezenveen met twee door een rotonde verbonden straten van oudsher een centrum. Zelf spreekt de wethouder over een ‘soap’, want al jaren wordt gepoogd een winkelhart met een evenementenplein te creëren, maar elke poging tot centrumontwikkeling lijkt vast te lopen in moedwil en misverstand. Het doet Koster naar eigen zeggen ‘de haren ten berge rijzen’. Er lopen ook nog twee bezwaren bij de Raad van State. Koster zei deze week wel tekenen van omzichtige vooruitgang te zien. Hij verwacht op dat punt veel van de smeeroliegelden van de Herstructurering Maatschappij Overijssel (HMO) om transacties met onroerend goed mogelijk te maken en ook van de ideeën die Buro Ma.an uit Zwolle in een notitie heeft vervat. Koster stelde wel dat de gemeenteraad de bereidheid moet hebben tot de transformatie van winkels. Een belangrijke stap in de goede richting en mogelijk letterlijk en figuurlijk een doorbraak is volgens Koster de inmiddels vergunde bouw van een nieuwe Aldi, die bij de Jumbo en de Action komt, wat het begin van een soort centrumvorming kan worden.

Deel dit nieuws!