De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CU betreurt einde opvang minderjarige vreemdelingen in Almelo

CU betreurt einde opvang minderjarige vreemdelingen in Almelo

ALMELO - Ofschoon het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het contract voor de opvang van minderjarige vreemdelingen in Huize Alexandra zou willen verlengen, houdt het college van burgemeester en wethouders in Almelo vast aan de ontmanteling. En dat voornemen zou volgens afspraak per juli volgend jaar moeten worden geëffectueerd. De raadsfractie van coalitiepartij ChristenUnie wil van het college weten waaróm zo strak wordt vastgehouden aan de beëindiging van de opvang. In dat bestek stelt fractieleider Teeuw de formalistische houding van het college 'ten zeerste' te betreuren, temeer daar er nog geen nieuwe bestemming is voor Huize Alexandra.

Teeuw stelt expliciet vragen aan CDA-wethouder Van Mierlo van Zorg, maar had er ook zijn 'eigen' wethouder, partijgenoot Langius, bij kunnen betrekken, want die gaat over vastgoed (Huize Alexandra). Teeuw voert aan dat er naar zijn informatie nog geen nieuwe bestemming is voor Huize Alexandra en dat er daarom sprake zou zijn van kapitaalvernietiging. Het huidige personeel is volgens Teeuw goed toegerust en kent de kinderen. Bovendien is volstrekt onduidelijk is waar de jongeren - in een volgens Teeuw 'kwetsbare leeftijd' - naar toe zullen worden gebracht als ze Almelo moeten verlaten.

De leidsman van de ChristenUnie wil van het college onder veel meer weten of het bereid is 'een maximale inspanning' te leveren en in overleg met het COA te treden om te komen tot een acceptabele oplossing, teneinde de opvang van minderjarige vreemdelingen te behouden voor Almelo. Teeuw wijst er in dat verband op dat de gemeenteraad van Almelo, zoals andere, recent in ruime meerderheid een motie steunde om alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen vanuit Griekenland hier op te vangen. Zijn vraag: 'Vindt het college zijn besluit om de opvang in Huize Alexandra te beëindigen in lijn met de geest van deze motie en de wens van de gemeenteraad?'

 

Deel dit nieuws!