De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • 'Nauwelijks relatie kanaalwerk Almelo-Haandrik en huizenschade'

'Nauwelijks relatie kanaalwerk Almelo-Haandrik en huizenschade'

DAARLERVEEN/VROOMSHOOP – De schade aan woningen op de boorden van het kanaal Almelo-De Haandrik is voor het grootste deel niet ontstaan door werkzaamheden aan het kanaal Almelo-De Haandrik. Dat blijkt uit van prof .mr. Scheltema die door gedeputeerde Boerman van de provincie Overijssel in de arm is genomen.

In een enkel geval (van de 350 meldingen) is de relatie tussen de werkzaamheden én de schade aan woningen wel aantoonbaar. In deze ‘incidentele gevallen’ is namelijk aantoonbaar sprake van een wettelijke plicht tot schadevergoeding omdat de schade het gevolg is van provinciaal handelen, dat wil zeggen van de kanaalwerkzaamheden die in opdracht van de provincie Overijssel plaatsgrepen ten behoeve van economische vooruitgang.

Een aanvankelijke meerderheid van de Staten van Overijssel voor een ruimhartige vergoeding, mede vanwege de langdurige en dreinende onzekerheid van veel kanaalbewoners in onder meer Daarlerveen, Vroomshoop en Geerdijk, werd een minderheid toen het CDA-statenlid Van Moorsel, die om onduidelijke redenen de plek innam van zijn partijgenoot en woordvoerder Eshuis, een motie aangenomen zag worden die meer onderzoek vroeg.

Het verhaal was dat iedereen moest krijgen wat hem, of haar of hen toekomt, niks minder, maar ook niks meer. Daarvoor was nader juridisch advies over de mogelijke precedentwerking als alle schades in het gebied zouden worden vergoed. Deze opdracht ging naar Scheltema, die nu zijn bevindingen presenteert en onder meer waarschuwt voor de gevolgen van te veel ruimhartigheid en nadere expertise adviseert. Hij wijst erop dat zich elders in den lande soortgelijke schade voor, die grotendeels veroorzaakt lijkt te worden door droogte die in combinatie met veengrond ongelijke bodemverandering veroorzaakt. Scheltema stelt dat het 'bij uitstek een politiek bestuurlijke vraag is hoe ruimhartig de onverplichte vergoeding voor bewoners langs het kanaal moet worden, in de wetenschap dat op andere plaatsen in de provincie inwoners soortgelijke schade lijden, die evenmin door de provincie is veroorzaakt maar waarvoor de provincie geen vergoeding geeft.

 

 

 

Deel dit nieuws!