De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Verzet gemeenten tegen geldzucht (zes ton erbij) Regio Twente

Verzet gemeenten tegen geldzucht (zes ton erbij) Regio Twente

ENSCHEDE - Voor de uitbreiding van de ambtelijke formatie bij de Regio Twente is volgend jaar bijna zes ton extra nodig en van de veertien gemeenten wordt gevraagd dit beschikbaar te stellen. Niet alle gemeenten zullen dit verzoek te honoreren, want ze zeggen het geld zelf hard nodig hebben om eind dit jaar hun eigen gemeenteraad een sluitende begroting 2021 te kunnen aanbieden. 

De gemeenten bezuinigen op hun voorzieningen om aan de wettelijke plicht te voldoen baten en lasten in evenwicht te houden. Dat ervaren ze als ingewikkeld, want op subsidies in met name de sfeer van cultuur, sport en welzijn wordt beknibbeld om de stijgende kosten van met name de toenemende zorg te kunnen opvangen. Een aantal gemeenten ontkomt er naar eigen zeggen niet aan de lokale belastingen te verhogen om de boel met draadjes en snoertjes toch aan de praat te houden. Daar moet ook bij worden gezegd dat niet altijd tijdig is ingegrepen. Dan wringt het dat de Regio Twente geregeld aanklopt voor een verhoging van de gemeentelijke bijdragen aan activiteiten op Twentse schaal. Opvallend is dat geregeld toenemende 'juridische kosten' worden opgevoerd.

Het regiobestuur onder aanvoering van de Enschedese burgemeester Van Veldhuizen vraagt de gemeenten nu in te stemmen begrotingswijzigingen voor meer taken, meer werk en dus geld (vanaf 2020), extra capaciteit administratieve ondersteuning tussentijdse inschrijvingen inkoop (vanaf 2020) en tweetrapsauthenticatie (informatiebeveiliging door Kennispunt Twente, vanaf 2021.

Met het oog op het onderdeel Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp Twente  (OZJT) heeft de Regio Twente een bestuurscommissie, aan wie steeds meer bevoegdheden en uitdijende budgetten worden toegespeeld vanwege de toenemende vraag en aanbod van zorg. Daar is met ingang van het lopende jaar structureel alleen al 25.000 euro extra voor nodig voor wat ‘juridische kosten’ worden genoemd, plus 18.000 euro voor extra personeel met het oog op het wassende werkvoorraad.

 

Deel dit nieuws!