De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • GBT: onder druk én voorwaarden toch hoge windmolens Twenterand

GBT: onder druk én voorwaarden toch hoge windmolens Twenterand

TWENTERAND - De raadsfractie van Gemeente Belangen Twenterand (GBT) gaat in afwijking van haar verkiezingsprogramma akkoord met de plaatsing van grote windmolens. Dat gebeurt ondanks het feit dat de partij in de raadszaal aan het Manitobaplein met twaalf zetels de absolute meerderheid heeft. Naar het oordeel van GBT zal er anders door hogere overheden (regio, provincie, landsparlement) over Twenterand worden beslist en kan er evenmin invloed worden uitgeoefend op aantallen, hoogtes, locaties en revenuen.

Tegen deze achtergrond dient GBT, naar eigen zeggen om slechter te voorkómen, mét coalitiepartner ChristenUnie komende week met een motie om de verrijzenis van windmolens mogelijk te maken. Deze motie wordt mede ingediend door de SGP en  de combifractie van PvdA/GroenLinks. Dit betekent dat CDA en VVD hun kruit nog droog houden. Naar verwachting zal de PVV in termen van kiezersbedrog spreken.

GBT is de enige van de vier 'motiepartijen' die tot voor kort pertinent alleen kleine windmolens wilde, tot een meter of 25, maar ziet nu in dat vanwege hogere overheden onhaalbaar blijkt, en dat buigen beter is dan barsten. De partij wijst er nog eens op dat de oekazes van de regering, de provincie en de regio dwingend zijn en dat niet meebewegen betekent dat geen invloed kan worden uitgeoefend. Met de andere drie ondertekenaars van de motie wordt nu uitgesproken dat, áls er hoge windturbines komen, ze bezijden drukke verkeersaders moeten worden geplaatst, wat in Twenterand alleen mogelijk is aan de N36.

Ook wordt gesteld dat een windmolen op tenminste een kilometer van woningen mag komen te staan. Bovendien moet het mogelijk zijn dat burgers, als die molens er dan tóch komen, aandelen krijgen en deswege meedelen in de eventuele netto opbrengsten. Verder staat in de motie dat zonne-energie komen van glas op dak en zonneparken alleen op zandafgravingen/zandwinninglocaties. Daarnaast bepleiten GBT, SGP en  PvdA/GroenLinks een onderzoek naar de productie van waterstof in een zogenoemde 'Smart Grid'-omgeving.

 

 

 

Deel dit nieuws!