De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De Bree sluit natuur noch landbouw uit bij verzonnevelding regio

De Bree sluit natuur noch landbouw uit bij verzonnevelding regio

OLDENZAAL - De provincie Overijssel wil een aanmerkelijke groei een groei van het aantal 'zonnevelden in de groene omgeving' mogelijk maken. Het is naar het oordeel van verantwoordelijk gedeputeerde De Bree onmogelijk om het beleid te beperken tot het leggen van zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven, zoals met name het CDA bij monde van provinciaal leidsvrouw Rutten van het CDA eerder bepleitte, om natuur- en landbouwgronden te vrijwaren van de verglazing.

De Bree kiest, zo blijkt uit de neerslag van zijn standpunt-stipulering, voor de mix van dak en grond. 'Naast zon op dak zullen ook zonnevelden nodig zijn. We blijven ons inzetten voor het in samenhang realiseren van ruimtelijke kwaliteit,  sociale kwaliteit en duurzaamheid.' Dat heeft hij laten 'vertalen' in een 'zonneladder' die 'bestuurlijk sturende betekenis' heeft. Begin volgende maand vinden de eerste aftastende debatten met Provinciale Staten plaats. Het gaat dan om 'de politieke implicaties van de nieuwe zonneladder'. Het streven om natuur en landbouw te behoeden voor de verglazing leeft breed in de Staten van Overijssel, waarbij de opstelling van het CDA, ook nog eens de grootste coalitiepartij, cruciaal zal zijn. De tegenstanders van zonnevelden ten koste van goede landbouwgronden wijzen op de mogelijkheden van windmolens, maar dan niet her en der, want vooral langs geconcentreerd bezijden verkeercorridors.

Ook zijn er, zoals dus bij het CDA, pleidooien voor zonnevelden op daken. Zo besloot het bestuur van het waterschap Vechtstromen twintigduizend zonnepanelen te plaatsen op de acht rioolwaterzuiveringen in Haaksbergen, te weten in Oldenzaal, Vriezenveen, Vroomshoop, Dedemsvaart, Rijssen, Almelo Sumpel en Coevorden. Bij het startsein van de eerste (in Oldenzaal) is De Bree ook present, want de provincie betaalt mee. Saillant is dat ook waterschapbestuurder Lievers van hem ontvangt, want hij was in de vorige zittingsperiode een poos gedeputeerde van de energietransitie, maar vertrok eigener beweging doordat hij onvoldoende steun ervoer van de toenmalige coalitie, met name het CDA. Vechtstromen maakt deel uit van de Alliantie Nieuwe Energie Overijssel.

 

 

Deel dit nieuws!