De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De dame moet weer dartelen in de Beeldende kunst te Hengelo

De dame moet weer dartelen in de Beeldende kunst te Hengelo

HENGELO/ENSCHEDE –  Daar het college van burgemeester definitief lijkt te breken met de traditie van een aansprekende kunsthal/expositieruimte lijkt het erop dat andere cultuurgebouwen deze taak op het zere been willen nemen. Zo zijn er initiatieven voor de expositie van beeldende kunst in de Schouwburg Hengelo en de aanpalende Bibliotheek, beide aan de Beursstraat. Ook zijn er plannen voor een 'creatieve broedplaats' in de oude bieb aan de Vondelstraat.

Veel kunstenaars vinden het huididige kunstklimaat dunne soep en willen na de sluiting van AkkuH en HeArt Gallery nieuw elan, zoals ex-voorzitter Noltus van voornoemde organistaties zaliger het noemde. Hij refereerde in dit verband aan de grote naam die Hengelo in kunstzinnig Twente na de oorlog kreeg toen mevrouw Stork-Damen in 1948 de spraakmakende Hengelose Kunstzaal stichtte. Het huidige kunstklimaat steekt er schril bij af, aldus Noltus.

Noltus ziet weinig in het inrichten van ruimte voor beeldende kunst in weggestopte hoeken en gaten van de Bibliotheek en de Schouwburg. Dan is het zijns bedunkens beter regionaal te denken en in te gaan op het aanbod van Concordia in Enschede om gezamenlijk in beide steden volwaardige ruimtes voor beeldende kunst te exploiteren. 'De dame moet weer dartelen', aldus Noltus tijdens een hoorzitting van de gemeenteraad der gemeente Hengelo.

De grootste (college)partij ProHengelo pleit voor een serieuze schouwaccommodatie voor beeldende kunst. In de woorden van roerganger Wiertsema moet kunst van XXL-niveau zijn en zowel opvallen als spetteren. Geld mag volgens Wiertsema geen probleem zijn, binnenstadsgeld (Marktplein!) kan naar zijn opvatting deels naar de kunstsector. Bovendien moet het moet kunst wat hem betreft géén 'beleidspraatje' zijn; hij stelde blij te zijn met alle initiatieven.

 

 

Deel dit nieuws!