De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Losser trots op hersteld spoorwegmonument met dank aan Keppels

Losser trots op hersteld spoorwegmonument met dank aan Keppels

LOSSER – Bij de rotonde in de Gronausstraat te Losser is vandaag een vernieuwd spoorwegmonument glorierijk onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder anderen wethouder Nijhuis, die de loftrompet stak over de inspanningen van spoorkenner en initiatiefnemer Keppels. Naar de mening van de schepen draagt het herstelde monument aan het historisch besef der gemeente Losser.

Vanwege werkzaamheden aan de weg dreigde het monument als bermpruttel teloor te gaan. Keppels nam als gezegd het initiatief tot herstel, wat mede te maken heeft met ’s mans affiniteit met de geschiedenis van lokaalspoor in de regio. Hij herstelde het wisselstel dat van 1903 dateert, waardoor het spoormonument aan de Gronausestraat is behouden.

‘Ik heb het wisselstel helemaal uit elkaar gehaald, elk onderdeel ontroest en opnieuw geschilderd. Op basis van mijn schetsontwerp heb ik samen met het bouwteam een mooi en herkenbaar spooraandenken gemaakt. Het is wat mij betreft een monument dat recht doet aan het belang van het spoorwegverleden voor Losser’, aldus initiatiefnemer/expert Keppels.

Het spoormonument is een herinnering aan de stoomtramweg Gronau-Oldenzaal-Denekamp. In de loop van de jaren dertig van de twintigste eeuw is de spoorlijn als lokale verbinding overgenomen door de Nederlandse Spoorwegen tot de Duitse bezetter de lijn in 1942 ophief en opbrak. Na de Tweede Wereldoorlog werd de spoorverbinding naar Losser-Glanerbrug hersteld, maar 28 mei 1972 was het echt gebeurd is het spoor in Losser definitief geschiedenis.

 

Deel dit nieuws!