De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Zoektocht naar harde cijfers voor verbreding van N35 Twente-Zwolle

Zoektocht naar harde cijfers voor verbreding van N35 Twente-Zwolle

ENSCHEDE – De wens om de N35 tussen de stedelijke centra Twente en Zwolle op te waarderen lijkt groter dan de kans. Dat blijkt uit de reactie van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur, al gooit de bewindsvrouw na een gesprek met een bestuurlijke delegatie uit Overijssel alles behalve dicht. Ze beklemtoont dat Twente en Zwolle zelf nut en noodzaak moeten aantonen.

Dat is het resultaat van overleg dat vandaag plaatsgreep mrt gedeputeerde Boerman van Overijssel en de burgemeesters Van Veldhuizen van Enschede en Snijders van Zwolle. Volgens hen is vandaag ‘een stap in de goede richting’ gezet. Er zijn, zo bleek ook in het gesprek, meer stappen in die richting nodig. Want met emotie noch drijfzand worden hier te lande snelwegen aangelegd.

Van Nieuwenhuizen wil dat de drie regionale bestuurders hun pleidooi voor de integrale verbreding van de N35 onderbouwen met feiten, van de economische en maatschappelijke noodzaak tot de aantoonbare disbalans. De bewindsvrouw wil op haar beurt harde feiten, bijvoorbeeld over stremmingen, filevorming en ongelukken . Op basis van de feiten zoals zij die kent staat een verbreding van de N35 niet bovenaan het ministeriële lijstje prioriteitsinvesteringen.

Dit betekent huiswerk voor de stedelijke knooppunten Twente en Zwolle. Van Nieuwenhuizen wil overtuigd worden. In november zijn in de Tweede Kamer de besprekingen over het meerjarig investeringsprogramma ter zake het nationale (spoor)wegenetwerk.  Van Nieuwenhuizen wil in het parlement op basis van harde noodzaak tot voorstellen komen voor ’s lands infrastructuur.

De inzet van de provincie en de regio's Twente en Zwolle is een verbreding naar twee keer twee rijbanen met ongelijkvloerse kruisingen en honderd kilometer per uur de beste optie. De kosten gaan richting een half miljard, waarvan de provincie Overijssel heeft laten weten 120 miljoen euro op het zere been te willen nemen, ofschoon het de facto natuurlijk om een rijksproject gaat.

 

Deel dit nieuws!