De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Leefbaar Almelo op bres voor behoud (achterkant) pand Joldersma

Leefbaar Almelo op bres voor behoud (achterkant) pand Joldersma

ALMELO - Naar hij vernam staat het pand van ooit regionaal bekende Joldersma op de nomnatie om te worden gesloopt en daarom vraagt het raadslid Hümmels van Leefbaar Almelo het college of dat klopt. Mocht dit zo zijn, dan heeft hij nog wel een aantal prangende vragen.

Hümmels wijst op de monumentale en cultuurhistorische waarde van het pand aan de Grotestraat-Noord, die later naar de mores van de tijd werd omgedoopt tot het meer grootstedelijke Citypromenade, die momeenteel met enorme legstand kampt. Ook stelt het raadslid van Leefbaar dat 'naar het schijnt' de achterkant 'mooier' dan de voorkant. In dat verband merkt hij tevens op dat het pand aan de achtezijd grenst aan Het Kolkje, dat 'beschermd stadsgezicht' is.

'Houden we rekening met de monumentale en cultuurhistorische waarde van het pand en Het Kolkje?', informeert Hümmels. En verder: 'Op welke wijze proberen we, dat wat gesloopt kan en mag worden, te slopen, om ruimte te maken voor nieuwe en betere ontwikkeling van de binnenstad? En in hoeverre proberen we te behouden wat de moeite van het behouden waard is?'

Joldersma begon de winkel aan de Grotestraat-Noordeinde te Almelo in 1914 en groeide van een van de winkels in de stad uit tot een regionaal vermaard miniwarenhuis, voor cadeauartikelen en woonaccessoires. De topjaren lagen in de jaren zestig en zeventig toen heel de Grotestraat trouwens een nering- en flaneerboulevard was met bezoekers uit niet allleen de grafelijke stad, maar ook de Gemeentekring Almelo en de regio Twente. De sluiting vond plaats in 2012.

 

 

 

 

Deel dit nieuws!