De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCCXXIX

Op het eerste redactiekantoor waar ik als leerling-journalist bivak hield kwamen elke morgen twee fotografen op de koffie. Ze hoorden daar waar ze voor de krant van die dag foto's moesten maken. Die fotografen waren Benno ten Bruggencate en Dinand Buisman. Nadat een paar jaar geleden Benno overleed kwam recent Dinand te overlijden, wiens verscheiden mij vandaag ter ore kwam.

Fotografen, dat wil ik in dit bestek releveren, waren toen niet per se beter dan die van nu, maar wel meer deel van het geheel, deel van de krant. Ook al had je er toen ook bij die - liever lui dan moe - bij voorkeur het raampje van de auto opendraaiden om een foto te schieten. Over het algemeen was er meer betrokkenheid, wat al begon met die koffie in de ochtend; versterking door uitwisseling.

Tegenwoordig  doet iedereen alles. Journalisten maken foto's (met hun telefoontjes) en fotografen schrijven. Iedereen zit sowieso de godganse dag met dat mobieltje te prutsen, veel bellen, nog meer lullen, weinig zeggen en uiteindelijk niks weten. Zoals bij de omroepen iedereen alles moet doen, kennis van zaken of niet, journalistiek is geen vak meer, maar journalisten zijn wel vakkenvullers.

 

 

Deel dit nieuws!