De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provinciebestuur legt bezwaren tegen ganzenafschot naast zich neer

Provinciebestuur legt bezwaren tegen ganzenafschot naast zich neer

NIJVERDAL - Het college van gedeputeerde staten der provincie Overijssel heeft de bezwaren tegen een vergunning voor het afschieten van ganzen in of bij Natura 2000-gebieden. LTO Noord, de Faunabescherming en de Vogelbescherming maakten bezwaar tegen het afschot, maar die zijn ongegrond naar het oordeel van gedeputeerde staten van CDA, VVD, CU, SGP en PvdA De vergunning geldt voor de winterperiode van oktober tot en met maart.

Het gaat om het afschieten van grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen. De vergunning blijft intact, want biedt volgens het dagelijks bestuur van Overijssel 'een optimale balans' tussen enerzijds de bescherming van diersoorten en anderzijds de schadebestrijding. Wellicht speelt in de overwegingen mee dat op basis van een gerechtelijke uitspraak een vergunning voor het afschieten van ganzen aan randen van Natura 2000-gebieden zwaarder dan voorheen wordt getoetst.

Eerder vernietigde de Rechtbank Overijssel een vergunning  voor ganzenafschot in en om zeven beschermde natuurgebieden met de Natura2000-status. Vogelbescherming Nederland en Faunabescherming voerden met succes aan dat de provincie de vergunning toekende terwijl de gevolgen van de jacht op de beschermde waarden van de natuurgebieden onvoldoende waren getoetst. De provincie gaat er vanuit dat de vuiltjes nu zijn weggewerkt.

 

Deel dit nieuws!