De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCC

Herinneringen aan de plaatjesdraaiende ooms. Ik moest afgelopen nacht aan ze denken toen ik Jan Paparazzi op de radio hoorde. Voor mij is hij  een in alle betekenissen opmerkelijke platensaankondiger. Een propagandist van het Nederlandstalige lied. Schatplichtig aan Joost den Draaijer. Bovendien liefhebber van Jim Reeves én Jules de Corte. Hij was vannacht te gast bij Miss Podcast. (Tussen haakjes: in de nacht is Radio 1 prima, overdag overwegend onuitstaanbaar.)

In het enthousiasme van Jan Paparazzi herken ik ogenblikkelijk twee ooms die ook plaatsjes draaiden. Het was hun enige hobby, van Gerrit in Rijssen en Dinand in Vriezenveen. Voor de buitenwacht waren ze apart, voor mij leermeesters in klankkastliefde. Gek op radio en pick-up (45 toeren). Met terugwerkende kracht zie ik ze als voorlopers, en wegbereiders van net zulke radiomaniakken als Jan Gerrits (Vroomshoop/Vriezenveen) en Harm Agteresch (Rijssen/Ypelo) - beiden ongeremd (eigen)wijs.

Ik heb nog een alina in gedachten, maar die komt wellicht zo dadelijk - nu even naar de radio luisteren, gefocust na Jan Paparazzi (voor de burgerlijke stand Jan Zwart). Oké, we gaan weer. Ik heb zelf naast het schrijven van verhalen ook televisie en radio gemaakt, uit aandrift, nee, niet voor de muziek, maar voor het bieden van een podium voor boeiende verhalen van wonderlijke mensen. Je moet er een beetje gek van en voor zijn, maar met twee van die 'aparte' ooms lukt het wel redelijk.

 

 

Deel dit nieuws!