De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • GBT stemt in met (vier) windmolens; zuidpunt Vriezenveen, aan N36

GBT stemt in met (vier) windmolens; zuidpunt Vriezenveen, aan N36

VRIEZENVEEN - Omdat er geen ontkomen aan is gezien de nationale oekazes stemt de gemeenteraadsfractie van GBT in Twenterand in met de plaatsing van windmolens, vier in getal. Dat gebeurt in de zuidoostpunt van Vriezenveen, op de grens met de gemeente Almelo en bovendien zoveel mogelijk bezijden verkeerswegen, in casu de N36.

In het verkiezingsprogramma van GBT sprak de partij een veto uit over de plaatsing van windmolens hoger dan 25 meter, wilde dus hooguit molens op het erf van bijvoorbeeld agrarische bedrijven, maar met dit type windvangers kan de gemeente lang niet voldoen aan de Regionale Energie Strategie (RES) als onderdeel van de nationale opgave.

Elke gemeente heeft onder provinciale supervisie de 'plicht' een wezenlijke bijdrage te leveren en dat geldt ook voor Twenterand. Volgens fractievoorzitter Elzinga van GBT kan hij daar niet omheen. 'We worden gedwongen mee te doen. Dat kunnen we nog goed uitleggen. En dan zijn een paar grote molens aan autowegen en bij de grens het beste.'

GBT werkt in de coalitie samen met de ChristenUnie die met wethouder Van Abbema ook de portefeuillehouder Duurzaamheid levert. Toch klinkt de toon van GBT klinkt zwaar mee: 'Wek energie zoveel mogelijk op via zonnepanelen op daken. Leg geen zonnevelden aan op goede (landbouw)grond. Enkele windmolens zijn mogelijk acceptabel als ze ver van de bebouwde kern, bij elkaar op één  plek en aansluitend bij windprojecten van buurgemeenten en langs rijkswegen worden geplaatst. En ze mogen geen geluidsoverlast veroorzaken. (...) Dit zijn enkele belangrijke conclusies uit de peiling over duurzame opwekking van energie in Twenterand, die door 634 inwoners en ondernemers is ingevuld.' Het idee is de komende tien jaar een bijdrage van 82 Gigawatt Uur aan duurzame energie  op te wekken met zonnepanelen op daken (en parkeerterreinen), 25 hectare zonneveld (al gerealiseerd, ook in de zuidpunt van Vriezenveen) en dus vier windmolens.

 

Deel dit nieuws!