De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA-leidsvrouw in Enschede laakt inperking grondrechten in coronatijd

CDA-leidsvrouw in Enschede laakt inperking grondrechten in coronatijd

ENSCHEDE – Onder veel meer is ook de lokale democratie door het coronabeleid uitgehold. Dat vindt fractievoorzitter Koc van het CDA in Enschede. ‘De democratische legitimatie van de crisisaanpak laat in ieder geval te wensen over’, vindt Koc. Ze wil hier na de vakantie een debat over, want volgens haar zijn ‘grondrechten’ aan de kant geschoven met alle gevolgen van dien voor de trias politica.

Koc wijst erop alle volksvertegenwoordigingen van de Twentse gemeenten de afgelopen periode aan de kant zijn gezet en dat voorzitter van de Regio Twente de regie over 650.000 inwoners had en besliste over alle burgers op basis van de aanwijzing van de minister.

Weliswaar is voorzitter Van Veldhuizen van de Regio Twente ook burgemeester van Enschede en qualitate qua voorzitter van de gemeenteraad daar, maar dat neemt niet weg dat die raad, als alle ander raden hier te lande, buiten werking was. Koc: ‘Wij hadden er niets over te zeggen. We hebben tijdelijk niet vergaderd en er zijn enorme besluiten genomen die onze grondrechten raken. Straks, achteraf, kunnen we de voorzitter ter verantwoording roepen, maar uiteindelijk bepaalt de minister wat hij van ons oordeel vindt.’ Ze noemt dit ‘ongekend’ en wil er een debat over.

De maatregelen perkten volgens de fractieleider van het CDA te Enschede grondrechten van burgers in. 'De maatregelen, zoals het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer', aldus Koc.

Deel dit nieuws!