De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCXCX

God gaat vannacht, hartje zomer een ijsbal slingeren - ik hoop erbij te zijn, in de veronderstelling niet geraakt te worden, want toeval bestaat, maar zoveel, nee - en bovendien is het zó zondag.

Het is nu alweer 04.12 uur op 12 juli en ik zag zojuist het uitspansel werkelijk bezaaid met lichtpunten, het ene heller en het andere feller, fonkelend en knipogend, Jupiter respectievelijk Mars aan de zuidhemel. Ik had mijn tuinstoel evenwel op een plek gezet waarvandaan me de grootste kans werd geboden om noordoost de ijsbal te zien. Ik zal het maar meteen zeggen: dat geluk was me niet beschoren. Ik zag honderden sterren aan de hemel, maar geen voorbij zoevende komeet van ijs.

Alles weet ik van de komeet, dat hij Neowise is gedoopt, dat hij  zich alleen bij een heldere nacht aan de noordoostelijke horizon laat zien (en dat was het: helder, en daarenboven: koud) en over een jaar of 25.000 opnieuw voorbij komt. Dan hebben we weer een kans, maar dat gaat me vermoedelijk niet lukken. De ijsbal Gods heeft - naar schatting - 25.000 jaar nodig, dat dan weer wel, want staat op een slordige 250 miljard kilometer van het pluisje dat we Aarde noemen - niet echt befietsbaar.

Ter indicatie: de Aarde bevindt zich op een kleine 150 miljoen kilometer van de Zon. Dat is dus helemaal niks, maar we leven ervan en laten we er ook maar van genieten - in elke heldere nacht.

 

Deel dit nieuws!