De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twenterand worstelt met Punthoofd en tekorten sociaal domein

Twenterand worstelt met Punthoofd en tekorten sociaal domein

VROOMSHOOP/VRIEZENVEEN – De oplopende kosten in het sociaal domein (hulp, zorg en bijstand) en de vrees voor een uit de hand lopende exploitatie van het activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop jagen vele partijen in de gemeenteraad angst aan. Dat bleek hedenavond tijdens een  raadsvergadering over het financiële meerjarenperspectief ter voorbereiding op de begroting 2021, die eind dit jaar aan snee is. De ondertussen opgemaakte jaarrekening 2019 kwam vanavond ook aan de orde als voorbode van rampspoed. De jaarrekening laat een tekort van 1,6 miljoen euro zien en de algemene risicoreserve zit bijna een miljoen onder de norm. Dat heeft onder meer te schaften met de tegenvallende grondverkopen en het achterblijven van bouwdrift in de gemeente Twenterand.

Volgens wethouder Koster van Financiën heeft de sores te maken met het uitblijven van compensatie van rijkswege voor de stijgende kosten, met name in het sociaal domein, waarover het college onlangs nog een wanhoopskreet richting Den Haag liet uitgaan, zoals meer gemeenten, maar het kabinet talmt en treuzelt met de herverdeling van het Gemeentefonds. Daar zal het college volgens Koster op blijven hameren. Een tweede punt met een kleine letter is Het Punt met twee hoofdletters. Om die reden wil fractieleider Elzinga van coalitiepartij GBT twee maal per jaar rapportage, namelijk over de  resultaten bij de hoofdpijndossiers, met name Grondbedrijf en Het Punt. Koster erkent de problemen bij Het Punt, maar wil ze ook niet groter maken dan ze zijn, want werkt aan een 'impactanalyse'. Hij voegde eraan toe dat de risico’s bij Het Punt moeten worden genuanceerd, want de gemeente brengt bij het niet betalen van rente en aflossing dit geld in mindering brengt op de subsidie.

Bovendien is Het Punt volgens de wethouder meer waard dan de schuld en zullen er nog vóór de begrotingsbehandeling aan het Manitobaplein te Vriezenveen knopen worden doorgehakt, net als in het bestuur van Het Punt aan d Burgemeester Koetjestraat te Vroomshoop. Zo meldde deze site dat over uitbesteding van horeca er gesprekken lopen met het commerciële bedrijf Harwig in Den Ham.

Deel dit nieuws!