De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • BBE-voorman in Enschede vreest effect btw-verlaging in Duitsland

BBE-voorman in Enschede vreest effect btw-verlaging in Duitsland

ENSCHEDE -  Een tijdelijke verlaging van de btw-tarieven in Duitsland zal voor grenssteden als Enschede negatief uitpakken. Dat zegt fractievoorzitter Teutelink Burger Belang Enschede, de grootste (coalitie)partij in de gemeenteraad. De verlaging van de btw omvat een ‘Konjunkturpakket’ van 130 miljard euro om bedrijven en consumenten vooruit te helpen. Teutellink vreest ‘catastrofale effecten’, voor de Nederlandse winkels dan, met name winkels in gemeenten in de grensstreek, zoals Enschede.

De leidsman van BBE wijst erop dat de Duitse btw-tarieven worden verlaagd van negentien naar zestien procent en de btw op etenswaren van zeven naar vijf procent. Hij bepleit een onderzoek naar de gevolgen en een lobby bij de Nederlandse regering om compensatie.

‘Meer koopkracht voor de Duitse burger is het idee’, aldus Teutelink, ‘maar Nederlandse winkeliers in het grensgebied zullen minder blij zijn. De btw in Nederland is respectievelijk 21 procent en negen procent. ‘Grote Duitse ketens zoals Aldi, Lidl en Rewe lieten volgens de Gelderlander al weten de btw-verlaging één-op-één door te berekenen aan de klant. En dat betekent dat boodschappen doen in Duitsland nog voordeliger wordt.’ Hij wijst erop dat al veel Enschedeërs al over de grens winkelen.

Deel dit nieuws!