De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Eis ruim- en barmhartige vergoeding schade Almelo-De Haandrik

Eis ruim- en barmhartige vergoeding schade Almelo-De Haandrik

VROOMSHOOP/GEERDIJK –  De provincie Overijssel moet tempo maken om aanwonenden van kapotte huizen aan het kanaal Almelo-De Haandrik  schadeloos te stellen. Dat vinden Provinciale Staten van Overijssel eensgezind, zo bleek vandaag in een langdurig debat zonder veel nieuws. Om die reden werd erop aangedrongen om met gezwinde spoed spijkers met koppen te slaan. In de woorden van het statenlid Jonker van de SGP uit Vriezenveen moet de provincie vooral ‘ruimhartig en barmhartig’ zijn in woord en daad, dat wil zeggen met geld en met goed.

Alle fracties willen dat het college van gedeputeerde staten, inzonderheid verantwoordelijk gedeputeerde Boerman, lankmoedig is waar het gaat om de vergoeding van schades aan huizen aan het kanaal. Er zijn, direct of indirect, door werkzaamheden aan de vaarweg (het uitbaggeren van de vaargeul en het slaan van damwanden) forse schades aan woningen ontstaan op de oevers in Vriezenveen, Daarlerveen, Vroomshoop, Geerdijk, Beerzerveld en Bergentheim - veel materiële schade, maar ook immateriële, want veel bewoners zijn van de kaart en sommige hunner psychisch een wrak. Huizen vertonen mankementen, zijn soms onherstelbaar beschadigd.

Alle fracties willen dat mensen schadeloos worden gesteld en sommigen baalden van de cijferende gedeputeerde, die weliswaar beloofde clement te zijn, maar afstandelijk overkwam met aantallen en cijfers. Er zijn volgens Boerman 1.150 woningen aangetast, waarvan 350 met ernstige schade en bij één op de drie beschadigde huizen zou een relatie tussen de schade en de kanaalwerkzaamheden 'aannemelijk' zijn. Er kunnen volgens Boerman ook andere oorzaken van schades zijn, waarbij hij tot verwondering van sommige statenleden sprak over veeninklinking. Het leidde tot verbazing en ontreddering. Volgende week is er besluitvorming in een plenair debat.

Deel dit nieuws!