De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De Republiek, de angst voor Hadjememaar op burgemeesterpluche

De Republiek, de angst voor Hadjememaar op burgemeesterpluche

HARDENBERG/TWENTERAND – In een bijzondere vergadering maakt de gemeenteraad van Hardenberg morgenavond bekend wie de opvolger van burgemeester Snijders wordt. Over een paar weken presenteert de gemeenteraad van de buurgemeente Twenterand wie daar in de vacature Visser voorziet. Namen? Zeker, natuurlijk, maar het spel is mooier, al is het enigma rondom de burgemeestersbenoeming een relict uit de voorvorige eeuw.

Burgerparticipatie? De mond van vol, de praktijk vol angst, voor Hadjememaar en zo. Alsof burgemeester Hofland van Rijssen-Holten - om maar eens iemand te noemen - géén burgemeester kan worden van pakweg Hardenberg, als hij dat zou willen. En alsof de communicatiestrateeg Van Dijk géén burgemeester van Twenterand kan worden indien hij dat, al was het maar omwille van zijn aan Den Ham gehechte echtgenote, als carrièrestap zou willen.

Van mij hoeft het volk niet de burgemeester te kiezen, want wat de macht van het volk vermag is in het publieke debat in de tiktoktalkshows dag na dag luidruchtig duidelijk en vervolgens in de pijnlijke uitvergroting daarvan op sociale media. Wel denk ik dat de gemeenteraad uiteindelijk de keuze moet maken en niet uit meerdere door de dromedaris van de koning geselecteerde kandidaten. En dat daar ook gewoon openbare debatten over kunnen plaatsgrijpen. 

Het is allemaal hopeloos ingewikkeld en vooral mateloos omslachtig, volkomen uit de tijd ook. Het is dan ook niet zó vreemd dat er voor de gemeente Twenterand weinig belangstelling, zó weinig dat de provinciaal overste een nieuwe sollicitatieprocedure gelastte. Wat is dat voor kolderklets. Veel is niet altijd beter. Goed, nu zijn er meer kandidaten, maar of de goeie erbij zit, dat moet blijken, en zullen ze in Twenterand nooit weten of de beste pleite is.

En het is een veeg teken dat voor een landschappelijk aanlokkelijke, economisch welvarende, sportief hoogstaande en strategisch gunstig gelegen gemeente als Hardenberg slechts twintig kandidaat-burgemeesters naar de ambtsketen hengelen. Het zou een kolfje naar de hand van Hofland zijn, een kroon op een fraaie carrière, die ook in deze contreien begon, als wethouder in het naburige Dalfsen en burgemeester in Zwartewaterland en nu Rijssen-Holten.

Het zou een gedroomde apotheose van een lange carrière in het openbaar bestuur, maar je weet het niet, want het is een duister proces, zo'n burgemeestersbenoeming. Dat geldt ook voor de man die droomt van het burgemeesterschap van Twenterand, de ex-voorlichter Van Dijk van Hardenberg (en van Vriezenveen) die graag burgemeester wordt en dat alleen in Twenterand kan worden, want zijn vrouw wil voor geen goud weg uit het brinkdorp Den Ham.

Voor de ambitieuze beginner Van Dijk zou de ambtsketen van Twenterand een wensfase zijn in zijn loopbaan zijn, want  na een jaar of zes heb je dat vermoedelijk wel gezien, voor de even ambitieuze Hofland zou  een benoeming Hardenberg een klinkend slotakkoord zijn van een loopbaan in het openbaar bestuur, want over zes jaar moet hij volgens de wet als burgemeester zo ongeveer klaroenstotend met pensioen. Jammer dat dit verhaal fictief is. 

 

 

 

Deel dit nieuws!