De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • SP in actie tegen (a)sociale huurverhoging in de post-corona-tijden

SP in actie tegen (a)sociale huurverhoging in de post-corona-tijden

HENGELO/BORNE  - Tot de plannen voor steun aan mensen met problemen vanwege de coronacrisis zou ook moeten behoren dat woningcorporaties afzien van een huurverhoging. Op initiatief van de SP in Hengelo en Borne en met steun van GroenLinks en de PvdA in Hengelo en Borne is een Meldpunt ingericht om tegen de huurverhoging te ageren.

De regering in Den Haag wil er niet aan, maar een motie van afkeuring van SP-senator Kox aan het adres verantwoordelijk bewindsvrouw Ollongren kreeg vanmiddag in de Eerste Kamer een meerderheid, wat weinig voorkomt. Voor de minister heeft dit evenwel geen gevolgen: de Tweede Kamer steunt haar en bovendien was het géén motie van wantrouwen.

De fracties van de SP vinden het verwerpelijk dat het kabinet vasthoudt aan de huurverhoging ondanks alle beloftes over het tegemoet komen dergenen die door de crisis in knel dreigen te geraken. ‘Veel huishoudens hebben nu en in de komende maanden sterk te lijden onder de coronacrisis, ook door soms forse inkomstenderving. De jaarlijkse huurstijging zorgt ervoor dat juist de minst draagkrachtige huishoudens fors worden benadeeld, wat dit jaar dus in veel gevallen wordt verergerd door de viruscrisis’, aldus de Socialistische Partij.

De woningcorporatie Welbions, die bezit in Hengelo  en Borne heeft, liet volgens de SP in reactie weten, dat ze niet ingaat op dit appèl, maar dat ze met maatwerk huurders wil ondersteunen die hun huur (tijdelijk) niet kunnen betalen vanwege corona. Dit maatwerk zou kunnen betekenen uitstel van huurbetaling, of in sommige gevallen kwijtschelding. Huurders die zich voor maatwerk melden kunnen dit bij Welbions doen en een gesprek aanvragen. De SP is evenwel van mening dat huurstijging van de afgelopen jaren heeft geleid tot een voor veel huishoudens onbetaalbare huur en pleit daarom voor een stop. Het kabinet houdt vast aan de verhuurderheffing 1,7 miljard per jaar, die in 2009 werd afgeroomd van huurders niet van woonmanagers en directies.

Deel dit nieuws!