De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCLXXX

Almere gaat de organisatie van de Floriade van 2022 op het zere been nemen. Ik was, toen ik het hoorde, meteen terug in Losser, waarover zo meer.

De gemeenteraad van de negorij op de bodem van de voormalige Zuiderzee heeft afgelopen week met riante meerderheid besloten de Floriade te organiseren want gelooft er heilig in. Net als destijds de Parel van het Lutterzand annex de Schatkamer van Twente. Er zat in de begroting van Almere nog een gaatje van zestien miljoen, maar dat paste de poldergemeenteraad deze week uit de losse pols even bij, waardoor in totaal een lullige 57 miljoen moet worden betaald.

Peanuts, want de inkomsten zullen de kosten overtreffen. Het is alsof ik Nettie van den Nieuwboer wéér iets hoorde voorlezen over de Landesgartenschau (Laga) waar Losser zich dik vijftien jaar geleden hand in hand met Gronau in had laten luizen.

De bedragen waren anders, maar moedwil en misverstand waren hetzelfde - geweldige verhalen vooraf, kostbare glossy-campagnes, optimistisch ronkend managersjargon en de belofte van gouden bergen. Niets van terecht gekomen. Narcissus op de boorden van de Dinkel.

Ze hebben er een Laga-pad aan overgehouden en, zoals ik destijds optekende uit de mond van boer Jan, een financiële scheur in de boks, naar ik meen anderhalf miljoen. Boer Jan ('Ik bun Jan van de Heujer) 'was een man met evenveel woorden als tanden, namelijk weinig. 'Joa joa' . En soms voor de verandering 'Zah wah'. Het echec kostte Van de Nieuwboer, voordien onder meer wethouder in haar geboortestad Hengelo, bij het opmaken van de bestuurlijke rekening de kop. 

En dan nu, Almere iets Losser.

 

Deel dit nieuws!