De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Samenwerking waterschap en museum voor biodiversiteit Twente

Samenwerking waterschap en museum voor biodiversiteit Twente

HERTME/ENSCHEDE - Door de inzet van het waterschap Vechtstromen en het Rijksmuseum Twenthe is de oever van de Deurningerbeek bij Hertme een akker met wedeplanten ingezaaid. Op en enkkele plekken in Nederland wordt onderzocht op welke grondsoort deze zeldzame inheemse plantensoort het beste wast. Dat zegt projectleider Wolters van het project Community Seedbank for Colour. 'Uiteindelijk willen we een soort paspoort, een zaadbank, opstellen voor wede en andere verfplanten die met uitsterven worden bedreigd.'

Wede werd eeuwen geleden op grote schaal verbouwd in Europa vanwege de indigo, waaruit blauwe verfstof werd gewonnen, bekend van spijkerbroeken. De komst van de Indiase indigofera luidde het einde in van de Europese wedeteelt. Het project is een initiatief van textielkunstenaar Claudy Jongstra en heeft als doel het beschermen van traditionele, inheemse verfplanten en het behouden van biodiversiteit door het inzaaien van bloemmengsels, gedifferentieerd maaibeheer, natuurvriendelijke oevers en visvriendelijke gemalen.

Het wedeproject sluit aan bij de doelstellingen van Vechtstromen.Gekozen is voor een akker in de buurt van water, op zandgrond en in eigendom van het waterschap te vinden. Het inzaaien van de wede bij de Deurningerbeek sluit naadloos aan bij onze doelstelling om meer biodiversiteit te creĆ«ren' De betrokkenheid van het Rijksmuseum Twenthe en Claudy Jongstra stoelt op de verbouw van inheemse verfplanten. Het Groene Lab in het museum biedt kunstenaars die werken met botanische materialen jaarlijks ruimte om te exposeren.

 

 

 

 

Deel dit nieuws!