De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens DCLXXVI

'Wie neugt oe.' Dat zei burgemeester Welten van Haaksbergen vandaag tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Ik veerde meteen op, want wie of wat zou hij neugen? Het is al langer bekend dat Haaksbergen een gevallen ster is die meer stof nodig heeft. Ooit dacht het sterrenstof van Neede toe te voegen, maar dat verblindde. Daarna verzandde Haaksbergen in de versukkeling die men in de ledigheid vindt.

In afwachting van de gemeente Twente moet Haaksbergen het nu aanleggen met een buurgemeente, al wil de gemeenteraad daar (nog) niet aan. Dat maakt het 'Wie neugt oe' van Welten zo interessant. Te hopen valt wel dat de burgemeester weet wat het betekent, dat 'neugen', want daar ben ik niet zeker van; hij sprak het omfloerst uit alsof het onontkoombaar moet uitlopen op een ordinaire burenruzie.

De uitdrukking 'neugen' ken ik al sinds 1969 en dat ik weet dat het noden betekent in de zin van uitnodigen. In het jaar 1969 bestond Vriezenveen zeshonderd jaar en dat was reden voor een 'lint' van festiviteiten, maar tot je ware integratie van Westeinde en Oosteinde is het nooit gekomen. 'Vjenne neugt oe' was mooi, maar neugen leidt lang niet altijd tot neuken. Ik weet niet hoe Welten dáár tegenaankijkt.

 

 

Deel dit nieuws!