De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Liquidatie van Soweco dient te wachten op een nieuwe organisatie

Liquidatie van Soweco dient te wachten op een nieuwe organisatie

ALMELO - De gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenterand en Wierden willen de Gemeenschappelijke Regeling Soweco in stand laten tot er een nieuwe bestuursvorm is voor de uitvoering van de Participatiewet. Daar is een nieuwe uitvoeringsorganisatie voor nodig. Tot die tijd mogen geen onomkeerbare stappen worden gezet. Een stichtingsvorm zou het meest voor de hand liggen. Duidelijk is dat de vier gemeenten uiteenlopende opvattingen hebben over het hoe en het wat.

De bedoeling is dat de gemeenten gezamenlijk optrekken en daar heeft wethouder Maathuis van Almelo, tevens bestuursvoorzitter van Soweco, 'alle vertrouwen' in, zo zei hij vanavond. Zeker in Wierden ziet hij een bondgenoot. Gevraagd naar de gevolgen van het eventuele afhaken van de gemeenten Tubbergen en Twenterand, waar men kritisch is op de Almelose mores en deswege ook anders over de toekomst spreekt, stelde Maathuis: 'Samenwerken is ook durven loslaten.'

De wethouder zei dat de vier colleges op één lijn zitten, maar dat de raden van Tubbergen en Twenterand nogal kritisch zijn: 'We hebben ze niet aan een touwtje.' Om er aan toe te voegen: 'Ik heb vertrouwen in de goede afloop, anders komen we er weer over te praten.' Het idee is dat mensen in de doelgroep, doorgaans werknemers met een fysieke of psychische arbeidsbeperking, zinvol werk blijven doen, ten dienste van mens en maatschappij. In de woorden van het raadslid Geerdink van de PvdA behoren mensen niet op lijstjes van bedrijven te staan om vervolgens te kunnen worden afgevinkt. In afwachting van besluitvorming kan er geen sprake zijn van liquidatie van de GR.

Het idee van Almelo om het bestuur van de toekomstige organisatie te laten bestaan uit de gemeentesecretarissen der vier gemeenten stuit op weerstand, maar wethouder Maathuis van Almelo (tevens de huidige voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling) vindt dat eigenlijk onzin, want het gaat volgens hem bij 'de inrichting van het bestuur' niet om de personen, maar om de functionarissen. De visie van Twenterand is er nog niet, want daar waren ze tot in de nacht uit zwemmen.

Deel dit nieuws!