De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Een eeuw emancipatie met een lederen bal in de textiele wereld

Een eeuw emancipatie met een lederen bal in de textiele wereld

NIJVERDAL – Op de dag van het honderdjarig bestaan ontving de voetbalvereniging De Zweef in Nijverdal de erepenning van de gemeente Hellendoorn. Daarvoor kwamen burgemeester Raven en sportwethouder Nijhof vanavond naar sportpark Gagelman, om voorzitter Heuver van de eeuwling de erepenning persoonlijk aan te reiken vervolgens te feliciteren met het twintigste lustrum.

De geschiedenis van de honderdjarige vereniging is opgetekend in een kloek boek. Dat driedelige huzarenwerk werd tot stand gebracht door clubman Van Vree, die in zijn werkzame leven om den brode voorlichter was, onder meer in het naburige Wierden, waar hij al bergen papier koesterde.

Het verhaal van RKSV De Zweef is ook het verhaal van rooms-katholieke emancipatiedrift met een lederen bal. Veel arbeiders werden vanwege de vestiging van een stoomblekerij op de boorden van de Regge in Nijverdal gehuisvest, bezijden de stoffige staatweg tussen Wierden en Raalte; levensgeluk bestond uit één vrije dag in de week: met zondagochtend de vroegmis en zondagmiddag de voetbal.

De hoogtijdagen van De Zweef liggen in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de club van blauw en wit op het hoogste amateurniveau voetbalde, de jaren van de Hegemannen. Nog steeds brengt de club talenten voort, van wie evenwel de besten 'weggekocht' worden, want bij clubs in de omgeving als - pakweg - Rohda Raalte en SVZW  'betaald voetbal' spelen, omdat De Zweef niet betaalt.

De club gaat de komende honderd jaar trouwens met het keurkorps op zaterdag voetballen, net als veel andere zondagclubs in toenemende mate doen, omdat de spelers dan des avonds kunnen stappen. Ook een club als klasgenoot HVV Tubantia in Hengelo maakt komend seizoen die overstap. Dat is trouwens de club van de Hellendoornse gelegenheidswethouder Nijhof uit Hengelo.

 

Deel dit nieuws!