De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ex-wethouder Van Hees verrast in Enschede wethouder Diepemaat

Ex-wethouder Van Hees verrast in Enschede wethouder Diepemaat

ENSCHEDE – De gemeente Enschede heeft met GOGBOT en Tetem twee nieuwe culturele instellingen op de lijst van de Raad  voor Cultuur die telkenjare bepaalt welke  instellingen in den lande tot de basisinfrastructuur.  Elke vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur, die tegenwoordig onder voorzitterschap staat van ex-cultuurwethouder Van Hees van Enschede, de minister welke instellingen aanspraak kunnen maken op een structurele subsidie. De nieuwe lijst geldt voor de periode 2021-2024. De instellingen op de lijst worden onmisbaar geacht voor het culturele landschap en klimaat in een regio.

Enschede heeft nu vijf instellingen op de lijst staan. Dat zijn naast Tetem en GOGBOT ook Theater Sonnevanck, de Nederlandse Reisopera en het orkest Phion (Orkest van het Oosten/Gelders Orkest). De huidige cultuurwethouder Diepemaat van Enschede laat weten ‘bijzonder verheugd’ te zijn  dat GOGBOT en Tetem aan de lijst zijn toegevoegd, want die vormen volgens de opvolger van Van Hees een geweldige aanvulling op de andere Enschedese instellingen. ‘Vooral omdat ze opereren op het snijvlak van kunst en techniek. Iets waar wij in de cultuurregio Twente vol op inzetten.’

In het persbericht reageren de directeuren Jurg en De Groot van TETEM respectievelijk GOGBOT opgetogen. De Groot: ‘Ik ben blij verrast gezien de sterke randstedelijke concurrentie en het is goed als erkenning voor de kwaliteit en potentie van de creatieve technologie in Twente.’ Jurg: ‘Het is fantastisch waardering te krijgen voor deze eigenheid. Deze toekenning biedt zo ontzettend veel kansen voor TETEM als voor de vele makers en partners uit de regio.’ Het Rijksmuseum Twenthe stond eerder ook de lijst, maar vanaf dit jaar vallen (rijks)musea onder de Erfgoedwet en hoeven ze geen aanvraag meer in te dienen.

Deel dit nieuws!