De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wierden wil Natura 2000 in Wierdenseveld kwijt; Hellendoorn niet

Wierden wil Natura 2000 in Wierdenseveld kwijt; Hellendoorn niet

WESTERHAAR/WIERDEN – De gemeente Wierden wil van de Natura 2000-status voor het natuurgebied af om prioriteit te geven aan de drinkwatervoorziening. De gemeente Hellendoorn regeerde meteen met de oproep van de Natura 2000-status af te blijven. En dat gebeurde allemaal, terwijl de gemeenteraad van Twenterand juist van plan is te investeren in haar Natura 2000-gebied Engbertsdijkveen, niet alleen in de natuurlijke waarden, ook in de bereikbaarheid en de opwaardering. Dan gaat het over de aanleg van een toeristisch fietspad in het gebied en om investeringen in het bij de tijd brengen van het Veenmuseum.

Met een stevige meerderheid van veertien voor en vijf tegen nam de raad van Wierden een motie aan om de natuur in het Wierdenseveld wel te blijven koesteren, maar de Europese beschermstatus er af te halen. Ten eerste zou de Natura 2000-status het moeilijk maken om drinkwater om de omgeving te winnen. Ten tweede leggen volgens NEW, CDA en VVD de richtlijnen van Natura 2000 zware beperkingen op aan de veehouders in en om het gebied. Als de natuur voorop staat, zouden boeren moeten worden gecompenseerd, zelfs zonder Natura 2000-status.

Voor en deel ligt het Wierdenseveld, het vroegere Westerveen, in Nijverdal, want op grondgebied van de gemeente Hellendoorn. Op instigatie van collegepartij GroenLinks werd in de raadsvergadering een petitie (bijna zestienhonderd handtekeningen) aangeboden met een hartstochtelijke oproep 'niet de mist in te gaan' door het 450 omspannende hoogveengebied tussen heuvelrug en stuwwallen, met zijn zeldzame planten en dieren benevens zijn schaapskudde, niet te grabbel te gooien. Tevens zou het gebied met zijn Natura 2000-status juist de waterwinning in de directe omgeving (geplande locaties in Notter) beschermen alsmede een tegenwicht bieden voor de N35. 

 

Deel dit nieuws!